fredag 30 september 2011

Franska Revolutionen.

Franska revolutionen startade 1789 och slutade 1799. Allt började med att de människor som inte hadde någon makt började protestera mot de som hade all makt. Bönderna fick betala hög skatter, de fick dessutom ge pengar till kyrkan och godsherren. Så bönderna fick bara en fjärdedel av allt det arbetat ihop. De som hadde makt var adeln och präster.
En folkmassa som hade samlats tog gevär, lansar och kanoner och stormade ett av kungens hatade fängelser som hette Bastiljen. De lyckades befria fångarna och gick sedan stolta över stadens gator.
När bönderna startade revolution plundrade de slotten, brände ner eller så skrämde de iväg adelsfamiljerna, eller så dödade de dem.
På hösten 1789 tog de mesta brödet slut, och de var en av de viktigaste maten för de flesta hushållen. Priserna på brödet höjdes drastiskt, ett bröd kunde kosta en halv dagslön för en arbetare.
Illskan från människor blev arg på kungen. Människaorna trodde att kungen hade gömt massor med säd i sina förråd. Det var en oktoberdag som en folkmassa som mest bestod av kvinnor, gick den långa vägen till Versailles. De tvingade kungen att öppna förråden, kungen blev sedan deras ''fånge''.
Det var Napoleon som gjorde så att Franska Revolutionen tog slut. År 1799 tog han över makten i landet med hjälp av armén och inflyteserika samhällsgrupper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar